doelen, Financieel avonturier, personal finance, psychologie

De kunst van vallen en weer opstaan

Ik weet niet of jullie het ook herkennen, maar soms begin ik heel enthousiast en vol goede moed aan iets nieuws/een vooruitstrevend doel/een voornemen en als het dan allemaal net iets anders loopt dan verwacht dan geef ik het op.

Als impulsieve enthousiasteling is dit zo’n beetje de story van mijn leven. Dit is een van mijn grootste valkuilen op veel vlakken, maar ook specifiek als het om mijn budgetten gaat.
Mijn korte termijn behoefte bevrediging “I want it all and I want it now”, wint het op deze momenten soms nog (maar gelukkig al steeds minder vaak) van de verstandige lange termijn.
Deze maand bijvoorbeeld was ik in de fout gegaan op het gebied van mijn kinderkledingbudget. Ik heb veel meer uitgegeven dan de bedoeling was. Met als gevolg dat ik door mijn creatieve boekhouding het financiële overzicht kwijt was geraakt. Normaal gesproken is dit een moment waarop ik zou kunnen denken: “Het is nu toch al mislukt, het maakt niks meer uit. Laat maar. Ik geef het op.”
Gelukkig heb ik door de jaren heen geleerd om steeds sneller weer op te staan door mijn plan na het vallen weer te herzien en een nieuwe focus te bepalen. Hierdoor blijft de schade wat beperkter en dat is fijn ;-).

Baal niet te lang op het moment dat het niet is gelukt. Herpak jezelf, maak een nieuw plan, leg de lat iets lager en ga ervoor!

Vallen is niet erg, blijven liggen wel.

Zelfbeheersing en financiën; hoe ik mijzelf steeds beter leer beheersen tegen impuls aankopen

2 gedachten over “De kunst van vallen en weer opstaan”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s